Program


På grund av coronapandemin har inga konserter genomförts sedan 8 mars 2020. Inga konsert är heller inbokade för resten av 2020. Vi räknar inte med att kunna ge publika konserter förrän i andra kvartalet 2021.

------------------------------------------

Rolf Nilsson har tyvärr lämnat jordelivet. Han avled den 28 oktober på Lasarettet i Motala efter en kort tids sjukdom. Rolf var med och startade Mjölby Storband 1966 och har varit aktiv i storbandet ända sedan dess. Rolf blev 76 år.

Vi sörjer! Vila i frid Rolf!

-----------------------------------------------------


26-28 Juni - Musikfestival i Mjölby INSTÄLLT

Jazzkväll planerad fredag 26 juni med flera inbjudna storband.

-----------------------------------------------------

8 mars - "Stand By! This is Harry!"  Konsert Mjölby Kulturscen kl 18.00

Konferencier Ulf Holmertz


Hyllning till Harry Arnold och hans musik. Harry Arnold, orkesterledare, arrangör, kompositör, saxofonist och sångare föddes 1920 och skulle alltså ha fyllt 100 år om han levt idag. Lämpligt att fira honom nu när Mjölby som stad firar 100 år.


"Den 3 oktober 1956 sändes det första programmet med Sveriges Radios nya studioorkester, ett storband med gräddan av svensk jazzelit. Harry Arnold och Radiobandet, som det kom att heta, blev snart en institution i svenskt musikliv och uppmärksammades internationellt. Skivor gavs ut i USA och England, och brittiska BBC gjorde specialprogram!. Själva radiobandet leds förstås av Harry Arnold, då 36-årig arrangör och kapellmästare som haft egen orkester i Malmö innan han flyttat till Stockholm, där han framför allt jobbade i Europa Films studior i Mariehäll. Harry Arnold och Radiobandet kom att existera i tio år - de sista sändningarna gjordes hösten 1965." Källa:Sveriges Radio, P2 Klassiskt arkiv


" En höjdpunkt var ett konsert- och skivsamarbete i Stockholm 1958 med amerikanen Quincy Jones, som vid detta tillfälle bland annat presenterade sin komposition The Midnight Sun Never Sets, där Arne Domnérus lanserades som solist på altsaxofon. Bland Radiobandets medlemmar i övrigt fanns trumpetaren Benny Bailey (bosatt i Sverige 1955-59), trombonisten Åke Persson, pianisten Bengt Hallberg, tenorsaxofonisten Bjarne Nerem och många andra, framstående improvisatörer." 

Källa: Orkesterjournalen, Biografier


Mer information om Harry Arnold hittar du hos Harry Arnold-sällskapet


Ljud och bild från konserten:

Ulf "Uffe" Holmertz har varit journalist i över 50 år på tidningar, Sveriges Radio och TV4, Kanal Lokal samt TV 24.Han är uröstgöte men med småländskt blod i ådrorna och bor i Borensberg sedan 35 år. Han har skrivit 25 revyer samt sex sommarspel och varit minst sagt flitig på scenen. Som kåsör har han verkat i över 23 år, varje fredag, med kåserier i Motala Tidning och Länstidningen Östergötland. Han komponerar musik och skriver sångtexter. Ulf har tidigare i bokform gett ut två kåserisamlingar och kom förra året ut med "Vi kan väl ta en fika någon dag?". Han har haft en rad olika arbeten som programledare, däribland på Sveriges Radio Östergötland (han var med och startade lokalradion i Östergötland och arbetade där i 15 år och för TV-programmet Hjärnverket. Han arbetade vid TV4 åren 1993-2002. Även om han idag lagt stockarna på hyllan, så har Uffe även spelat trummor i flera band, Musiken på denna hyllningskonsert till Harry Arnold ligger honom varmt om hjärtat.

------------------------------------

På denna sida hittar du också information om våra konserter 2019.

Spelprogrammen från tidigare år (Klicka här)


Spelprogrammet 2019

- 25 Januari - Tranåsbaden, Tranås, Kick-off för Nordic Entertainment Group (privat)

- 14 April - Mjölby Kulturscen, Konsert med sångerskan, skådespelaren och imitatören Maria Möller (FB)

- 15 Maj - Anna Kruse tolkar Edith Södergran tillsammans med Mjölby Storband, Teaterstudio Lederman i Stockholm
   Arrangör är Stockholm Big Band Community, se FB-evenemanget den 15/5!

- 14 Augusti - Musik i Gästis Konsert tillsammans med Maria Möller (mer info på Visit Östergötlands hemsida)

- 14 september - Svensk Blåsmusikfestival i Linköping. Mjölby Storband konserterar tillsammans med Lusen Big Band
  Plats: Vinterpalatset (Frimis). Tid: 16-18.30

- 20 oktober, Konsert med entertainern och dragspelsvirituosen Bengan Janson. Mjölby Kulturscen kl 18.00. Del av Konsertserien.


Information finns också på Facebook: https://www.facebook.com/mjolbystorband/ (klicka på länken) och

Instagram, https://www.instagram.com/mjolbystorband/ (klicka på länken)


Short in English

- January 25 - Tranås, Kick-off Nordic Entertainment Group (private)

- April 14 - Mjölby, Concert together with Maria Möller, singer/actor (public)

- May 15 - Stockholm, Concert together with Anna Kruse, singer and composer (public)

- August 14 - Mjölby, Musik i Gästis together with the singer/actor Maria Möller (public)

- September 14 - Linköping, Mjölby Big band together with Lusen Big Band
  at "
Svensk Blåsmusikfestival" (public)

- October 20 - Mjölby, Consert together with Bengan Janson (public)

Details (in Swedish), see below

KONSERT 20 OKTOBER - MJÖLBY KULTURSCEN TILLSAMMANS MED BENGAN JANSSON

Bengan, tangentekvilibristen med glimten i ögat. Med hänsynslös lust ger han sig in i jazzens, visans och folkmusikens värld varvat med underfundigheter och svenska visor. Allt detta kryddar han med berättelser från livet både bakom och framför scenen från hans mer än 30 åriga karriär.

 

De flesta av oss lärde nog känna Bengan på 90 talet efter mer än 100 timmar på SVT tillsammans med Östen med Resten. Sedan dess har han medverkat som körledare i Körslaget, i Allsång på Skansen och en rad andra TV program både ensam och tillsammans med andra artister t.ex. Björn Skifs. 


Mer om Bengan hittar du på http://benganjanson.com/


KONSERT 14 SEPTEMBER PÅ LINKÖPINGS BLÅSMUSIKFESTIVAL - KONSERT TILLSAMMANS MED LUSEN BIG BAND

Program, se schema för festivalen här

KONSERT 14 AUGUSTI I GÄSTISPAKEN MJÖLBY TILLSAMMANS MED MARIA MÖLLER

KONSERT 15 MAJ I STOCKHOLM TILLSAMMANS MED ANNA KRUSE

Anna Kruse, sångerska och kompositör, bor och verkar i Danmark sedan 20 år tillbaka, men är född utanför Linköping. Hon har gjort stor succé med sina tolkningar av Edith Södergran. 2009 kom hennes första Edith Södergran-cd "Lyckokatt" ut och i slutet av 2017 släpptes hennes tredje, ”Himlens Rand” där Stina Ekblad är med och läser dikter på skivan. En skiva som fått fantastiska recensioner och Stina Ekblad, skådespelare som medverkat på Annas konserter säger:

”Edith Södergrans poesi och Anna Kruses musik och röst möter
varandra, som systrar från varsin tid. De går sida vid sida, klangfullt, drömskt, vilt och vemodigt.”

Annas bakgrund är jazz, swing och mer nordisk klang baserat jazz a la ECM. Hon har sjungit mycket med storband i både Sverige och DK, t.ex. DR Big Band. Men när hon började skriva sin egen musik till Södergrans dikter ”tog det över”. När hon hade de två första CD med sin musik till Ediths dikter klar då med ett mindre band fick hon en längtan efter att spela Storband igen. Nordens bästa arrangörer anlitades och arrangemangen spelades upp första gången med ”The Pagsberg Big Band and the Vocals”. Flertalet av dessa arrangemang framfördes på konserten på Teaterstudio Lederman den 15 maj. Konserten är en uppföljning av de lyckade konserter som gjordes med Anna 2018.

Mer information om Anna Kruse hittar du på http://www.annakruse.dk/edith-sodergran/

KONSERT 14 APRIL SAMT 14 AUGUSTI TILLSAMMANS MED MARIA MÖLLER

Maria Möller har en imponerande artistisk bredd. Hon uttrycker sig inom många olika genrer och stilar som sångerska, skådespelerska och komiker. Maria har gjort ett flertal föreställningar och konsertturnéer i eget namn. Första föreställningen satte hon upp i Stockholm 2000 och skapade då sin mix av musik, komik och imitationer som blivit hennes signum. Utöver soloartistkarriären har hon, sedan scendebuten för drygt trettio år sedan, medverkat i en rad teater- och musikteateruppsättningar. Senaste kritikerrosade rollen gjorde hon i musikalen Camera på Östgötateatern 2018, då hon gestaltade den italienska skådespelerskan Anna Magnani.


Maria Möller har sin bas i Stockholm. Hon arbetar runtom hela landet tillsammans med egna bandkonstellationer och i samarbeten med symfoniorkestrar, sinfoniettor och storband.

Vi är mycket glada att få samarbeta med Maria. Ett musikaliskt möte med en sångerska som samtidigt är skådespelare och komiker gör det extra spännande för oss i orkestern.

På konserterna med Mjölby Storband fick publiken höra en härlig blandning av musikal- och jazzstandards. Självklart också en hel del humor, både talad och sjungen. 

Mer information om Maria Möller hittar du på www.mariamoller.se

SPELNING PÅ FÖRETAGSEVENT I TRANÅS (TRANSÅSBADEN) 25 JANUARI