Program 2018

På denna sida hittar du information om våra konserter 2018

Spelprogrammen från tidigare år (Klicka här)

MJÖLBY - Mjölby Storband & Fredrik Lindborg

Har ni sett filmen ”Monica Z”? I så fall har ni både sett och hört saxofonisten Fredrik Lindborg, som spelade Arne Domnerus i nämnda film. Fredrik är en av våra idag hetaste saxofonister!


Fredrik såg dagens ljus 1979 och i stort sett samtidigt föddes hans intresse för jazzen då hans far direkt spelade jazzplattor för Fredrik.

Tidigt bestämde sig alltså Fredrik för att bli jazzmusiker och vid nio års ålder började han traktera saxofonen vilket idag har lett honom till att vara en av de svenska toppnamnen när det kommer till jazzsaxofon.


Han har gett ut flera kritikerrosade plattor med sin egen trio ”LSD” och har år 2006 förärats P2:s pris ”Jazzkatten”. Dessutom är Fredrik en av de drivande krafterna bakom ”Stockholm Swing All Stars”, återkommande medlem i olika professionella storband, mannen bakom Charlie Parker-hyllningen ”Marmaduke”, skådespelare i både filmer och TV, och mycket mycket mer…


8-9 september höll Mjölby Storband en intern jazzclinic med Fredik som ledare och den 4:dei november blev det en lyckad konsert med honom.

TYSKLAND Juni-Juli - Mjölby Storband & Jacob Huddén

"Die Mjölby Storband aus Schweden sorgte beim Jazzabend im Kaisersaal und im Festzelt für mächtig Stimmung."

Här lite musikvideos (live) från våra konserter på festivalen i Tyskland filmade av Frank Oostling bearbetade av Jacob Huddén:

MJÖLBY Juni - Jacob Huddén

Konsert med Jacob Huddén som gästsångare

Gästisparken Mjölby

Onsdagen den 27/6 Kl 18.30.

Fri Entré


http://www.musikigastis.se/


Jacob Huddén, Norrköpings egen Frank Sinatra gästar Mjölby Storband i Juni. Jacob släppte nyligen sin egen debutplatta "A Lovely Day" med fina recensioner. På den hittar du mycket soulinfluerad musik. Mer info om Jacob och hans skiva hittar du på http://www.jhmusic.se/.

MJÖLBY, TRANÅS, LINKÖPING Mars - Anna Kruse

Konserter med Anna Kruse - Nordisk Big Band Poesi

Mjölby - Tranås - Linköping 11-13 mars


MJÖLBY STORBAND bjöd in till poesiafton med nordiska klanger arrangerade för storband.


Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare. 

 

Anna Kruse, sångerska och kompositör, bor och verkar i Danmark sedan 20 år tillbaka, men är född i Rimforsa utanför Linköping. Hon har gjort stor succé med sina tolkningar av Edith Södergran. 2009 kom hennes första Edith Södergran-cd "Lyckokatt" ut och i slutet av förra året släpptes hennes tredje. ”Himlens Rand” där Stina Ekblad är med och läser dikter på skivan. En skiva som fått fantastiska recensioner.

”Edith Södergrans poesi och Anna Kruses musik och röst möter

varandra, som systrar från varsin tid. De går sida vid sida, klangfullt, drömskt, vilt och vemodigt.” Stina Ekblad, finlandssvensk/dansk


Annas bakgrund är jazz, swing och mer nordisk klang baserat jazz a la ECM. Hon har sjungit mycket med storband i både Sverige och DK, t.ex. DR Big Band. Hon har också varit på Linköping Jazz & Blues Festival Men när hon började skriva sin egen musik till Södergrans dikter ”tog det över”. När hon hade de två första CD med sin musik till Ediths dikter klar då med ett mindre band fick hon en längtan efter att spela Storband igen. Nordens bästa arrangörer anlitades och arrangemangen spelades upp första gången med ” The Pagsberg Big Band and the Vocals”. Något som också finns inspelat LIVE på CD:n ”Nordisk BigBand Poesi”. Läs mer på http://www.ivanrod.dk/2017/07/09/the-pagsberg-bigband-the-vocals-nordisk-bigband-poesi-music-by-anna-kruse/. De flesta av dessa arr. kommer vi att framföra på konserterna i Mjölby, Tranås och Linköping.

 

Förutom att Anna spelar mycket med sitt eget Edith band (och gärna tillsammans med skådespelarna Lars Bom eller Stina Ekblad), driver hon ett projekt med barnmusikteater, spelar i acapellaimpro-kvartetten, håller solokonserter och kompositionskonserter för barn och så lite undervisning när hon har tid.

 

Kuriosa: En gång när Anna skulle sjunga solo i Lkpg var hon, enligt henne själv, så nervös att hon sjöng utan glasögon för att slippa se publiken och utan mikrofon så de inte skulle höra henne! Det var ett tag sedan.


Anna har alltid sjungit och spelat piano men hon var enligt henne själv ofattligt blyg när hon var liten. Gick Sam på katedralskolan i Linköping. Hennes första solistframträdande var i katedralskolans aula med student kören Chorus Line. Hennes favoritställen i Linköping var Flamman, Herrgården och Platens bar… Gillade också att hänga i Trädgårdsföreningen.


Mer information om Anna Kruse på http://www.annakruse.dk/edith-sodergran/

 

Edith Södergran (1892—1923) var den förste finlandsvenska modernisten. Hon fick inte mycket erkänannde under sin livstid, men betraktas nu som en av Finlands största poeter. Hon influerades till en början av fransk symbolism, sedan tysk expressionism och rysk futurism, och använde dessa influenser på ett kreativt sätt i sin egen diktning. Hennes fria rytm, starka och utmanande bilder som fick bränsle från hennes nietzscheanska självmedvetenhet och övertygelse m betydelsen av hennes budskap var nytt och förbluffande för den finska publiken, och nästan utan undantag möttes hon av missförstånd och till och med förlöjligande. Hennes första diktsamling var Dikter (1916), vilken följdes av bland andra Rosenaltaret (1919) och Landet som icke är (1925). Hon var alltid fysiskt svag och sjuklig, och dog ung precis när hon började få efterföljare. Bland de mest betydande kan nämnas Elmer Diktonius (1896—1961), Gunnar Björling (1887—1960) och Rabbe Enckell (1903—74). Källa: Wikipedia


Tre konserter gavs.


Söndagen den 11/3 på Mjölby Kulturscen kl 18.00

> Biljettinfo Mjölby: Entré 200 kr.

   Inget förköp då lokalen rymmer drygt 400 personer.

   Vid frågor ring 0730-436200

Förband: Mjölby Kulturskolas storband BRBB


Måndagen den 12/3 på Plan B i Tranås kl 19.30

> Biljettinfo Tranås: pris 200 kr + admavg.

   Boking klicka här

   Vid frågor ring 076-1475260

Förband: Elever från musiklinjen på

Sommenbygdens Folkhögskola, kl 19.10


Tisdagen den 13/3 på Studion i Linköping Konsert och Kongress kl 19.30

> Biljettinfo Lkpg: Ticketmaster